Arvona aitous – elämä, ystävät ja asiakkaat on parasta kohdata omana itsenään

Vastavalmistuneena graafikkona kadehdin niitä ystäviäni, jotka olivat sanavalmiita, hauskoja ja paistattelivat huomion keskipisteinä. Nuo ominaisuudet olivat täysin päinvastaisia kuin omani: en viihtynyt parrasvaloissa, naseva vastaus johonkin letkautukseen saattoi tulla mieleeni vasta seuraavana päivänä ja parhaimmillani olinkin pienessä porukassa läheisten ja turvallisten ihmisten ympäröimänä.

Vaikka kuinka olisin halunnut, ei minusta tullut toisenlaista kuin olin. Ja hyvä niin. Vuosien kuluessa olen alkanut uskaltaa olla itseni paras versio vahvuuksineni ja puutteineni – olla aito oma itseni.

Aitouden olenkin määritellyt yhdeksi arvokseni, sillä se on asia, johon kaikessa pyrin. Aitous on alkuperäisyyttä ja ainutlaatuisuutta. Se on rehellisyyttä ja teeskentelemättömyyttä. Se on myös alastomuutta ja haavoittuvuutta: olla oma itsensä silloinkin, kun se ei kaikille sovi.

Miksi sitten olla aito?

Ainakin siksi, että teeskenteleminen on pidemmän päälle raskasta. Ihmisellä voi olla kiusaus pyrkiä olemaan kuin esikuvansa, mutta esimerkiksi ekstrovertin esikuvan matkiminen voi introvertille tulla taakaksi. Elämässä on muutenkin paljon kuormittavia asioita: kiirettä ja aikatauluja, ihmissuhdekiemuroita sekä erilaisten ongelmien ratkomisia. Ne kaikki on parasta kohdata omana itsenään, ilman ylimääräisen esittämisen taakkaa.

Toisekseen teeskentely ja teennäisyys myös useimmiten huomataan aika nopeasti. Ihmiset ovat hyviä aistimaan feikkauksen. Se puolestaan herättää helposti kummastusta, epäilystä ja epäluottamusta. Aitona omana itsenään toimiva ihminen luo ympärilleen luottamuksen ja turvallisuuden ilmapiirin. Ja se on tärkeä asia ihmissuhteissa – myös työelämän ja yritysmaailman suhteissa.

Kolmantena mutta ei suinkaan vähäisimpänä pointtina: aitous koskettaa aina. Kahden ihmisen välille ei voi muodostua todellista yhteyttä, jos sen estää jomman kumman puolesta teennäisyyden muuri. Aitous viehättää, aitous vetoaa.

Joskus aitous kuitenkin voi myös sulkea jonkun yhteistyökuvion pois, sillä kaikki eivät voi olla kaikille kaikkea. Mutta aitona ihmisenä, työntekijänä ja yrittäjänä on parhaimmat mahdollisuudet löytää juuri ne parhaimmat, itselle sopivat kumppanuudet. Jos on teeskenteleminen raskasta, voi yhtä raskasta olla työ, joka ei aidosti perustu sille, mitä osaa, haluaa tai voi tehdä.

Miten aitous näkyy minun elämässäni?

Olen myös hyväksynyt sen, että kuvittajana, graafikkona ja kirjoittajana minulla on oma käsiala, jota voin kehittää ja jolla voin erottautua. Ehkä se ei kaikkialla toimi, mutta monessa paikassa kyllä.

Olen hyväksynyt sen, etten ole valmissanainen supliikkinainen. Sen sijaan olen iloinen, idearikas ja luotettava, ja haluan auttaa muita ihmisiä parhaimman kykyni mukaan. Asiakaskohtaamisissa aitous on parhaan ratkaisun etsimistä asiakkaan hyväksi.