Luonto inspiroi Anjaa tekemään oivaltavan kuvarunokirjan

Kun Anja Romu luovuttaa kirjansa sen uudelle omistajalle, ei siinä hetkessä saa olla kiire. Oman kirjan julkaisu kyti Anja Romun mielessä yli 20 vuotta. Unelma muuttui todeksi viime keväänä.

Autoin keväällä luumäkeläistä Anja Romua toteuttamaan pitkäaikaisen kirjahaaveensa. Anjan Kohti kevään valoa – Kuvia ja runoja matkalla kesään -kirja ilmestyi huhti-toukokuun vaihteessa.

Kirja sisältää 28 oivaltavaa luontoaiheista runoa sekä kunkin runon yhteydessä jonkun Anjan vuosien varrella ottaman valokuvan. Yksi omista suosikeistani on Anjan runo Kivien hautausmaa, josta ote tässä:

Lopulta
Kaikki kivet
Sammaloituvat
Pyöristyvät
Ja vaikenevat
Nekin kaikkein särmikkäimmät,
äänekkäimmät
Ja kipeimmin haavoittaneet

Eikö olekin lohdullinen ajatus? Juuri valoa, toivoa ja iloa Anja kertoo halunneensa tuoda kirjallaan ihmisille.

– Halusin myös näyttää kuvia upeasta lähiluonnostamme, sillä kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta päästä ulos luontoon esimerkiksi vaivojen takia, Anja lisää.

Anja Romun runot ovat syntyneet rakkaudesta lähiluontoa kohtaan. Kirjallaan hän haluaa tarjota häivähdyksen luonnosta myös niille, jotka eivät itse sen äärelle pääse. Kuvassa aukeama Anjan kirjasta.

Runoesityksissä kaivattiin kirjaa

Ennen kirjaprojektiin ryhtymistään Anja oli pitänyt kuvallisia Powerpoint-runoesityksiä. Esitysten jälkeen Anjalta kyseltiin kirjaa. Kun hän totesi, ettei kirjaa ole, ihmiset kannustivat häntä tekemään sellaisen.

Kirjan tekeminen ei ollut Anjalle mikään täysin tuore ajatus. Se on ollut hänen mielessään yli 20 vuotta.

– Silloin tein ensimmäiset versiot, joita lähetin myös eri kustantamoihin. Nyt julkaistussa kirjassa ei ole yhtään silloisista runoista, vaan tämä kirja on syntynyt aivan toisenlaiselta pohjalta, kuvan ja sanan vuoropuhelun pohjalta.

Lopulta kirjan kirjoitusprosessi – sen viimeisimmän version – vei noin puoli vuotta.

– Valokuvia oli vuodesta 2014 lähtien. Kymmeniä tuhansia kuvia, joita kävin läpi. Mietin, että olen kävellyt luultavasti yli tuhat kilometriä metsiä, soita, maita ja mantuja kuvausretkillä.

Kirjan julkaiseminen ja tekeminen on ollut Anjan mielestä mielenkiintoinen ja opettavainen prosessi.

– Paljon on oppinut uutta kirjan painamisesta ja markkinoimisesta sekä valokuvista. Onhan siinä tunteet kulkeneet ylimmissä korkeuksissa, mutta myös välillä usko omiin kykyihin on horjunut ja sieltä yläilmoista on tullut melkoisella rominalla maan pinnalle. Töitä on saanut tehdä kyllä monenlaista teoksen eteen.

Luovutustilanteissa korvat auki

Kirjan ilmestyttyä Anja laittoi siitä tiedotteen pariin paikallislehteen sekä kirjastoihin. Paikallislehti tarttui aiheeseen ja teki kirjasta jutun. Anja on myös ollut erilaisissa tilaisuuksissa esittelemässä ja myymässä kirjaansa. Lisäksi hän on myynyt ja markkinoinut julkaisua sosiaalisessa mediassa sekä sähköpostitse ystävä- ja tuttavapiirilleen.

Kirjan luovutustilanteet ovat tärkeitä hetkiä, joihin Anja kiinnittää erityistä huomiota.

– Koen ihmisten kohtaamisen tärkeäksi luovutuksen yhteydessä. Olen ajatellut, että silloin ei saa olla kiire, vaan on oltava valmis kuuntelemaan, mitä toisella on sydämen päällä.

Kirjan luovutushetket ovat herkkiä hetkiä. Silloin Anjalla ei ole kiire, vaan hän pysähtyy kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavaa. Kuvassa aukeama Anjan kirjasta.

Anja paljastaa, että kaapissa ja tietokoneen uumenissa odottelee luultavasti kymmenisen enemmän tai vähemmän valmista teosta.

– Aika näyttää, tuleeko niitä painettua kansien väliin. Ehkä. Joulu- tai pääsiäiskirja samantyylisesti toteutettuna voisi olla mahdollisesti seuraavana. Riippuen nyt tämän ensimmäisen kirjan kokemuksista ja palautteesta, Anja pohtii.

Oman kirjan julkaisemista harkitsevaa Anja kannustaa lähtemään rohkeasti toteuttamaan haaveitaan. Hän kuitenkin vinkkaa, että prosessiin kannattaa varata riittävästi aikaa.

– Tealta saa hyviä neuvoja, tukea ja hänellä on ammattitaito ja asenne kohdillaan, Anja sanoo.

Odotteleeko läppärisi uumenissa kirjan käsikirjoitus? Jos kirjan julkaiseminen omakustanteena voisi olla sinulle vaihtoehto, autan kirjaunelmasi toteuttamisessa avaimet käteen -periaatteella. Palveluihini kuuluvat muun muassa kirjan taitto ja kansien suunnittelu, painon kilpailutus, ISBN-koodin hakeminen ja oikoluku. Lue lisää.

Lue myös: Daria saneli kirjaunelmansa todeksi
Lue myös: Oman lapsen sairastuminen teki Pirjasta kirjailijan