Daria saneli kirjaunelmansa todeksi

Kiinnostaako kirjan tekeminen, mutta ainut ongelma on se, ettet koe olevasi kirjoittaja? Näin ajatteli Daria Koskinenkin vuosikymmeniä. Sitten hän tuli maininneeksi unelmastaan ääneen, ja löytyi ratkaisu, joka mahdollisti 30 vuotta eläneen unelman toteutumisen.

Suunnittelin Darian kirjaan muun muassa kannet, joskin kannen valokuva on Laila Tienhaaran ottama.

Daria Koskinen sai jo 90-luvulla sydämelleen kehotuksen kirjan kirjoittamisesta koettuaan hengellisen herätyksen. Ajatus jäi kuitenkin vuosikymmeniksi uinumaan jonnekin taustalle. Ehkä niin kävi siksi, että vaikka Darialla olikin sanottavaa, hän koki, ettei ole kirjoittaja.

Jokunen vuosi sitten Daria liittyi kirjoittajapiiriin, jossa itsekin kävin, ja kertoi siellä kirjaideastaan. Haaveistaan kannattaa muuten aina puhua ääneen, koska silloin niillä on taipumus toteutua. Toissa talvena Darian ystävä lupautui auttamaan häntä kirjoitustyössä. Ystävysten yhteistyönä kirjan käsikirjoitus valmistuikin muutamassa kuukaudessa, ja reilu vuosi sitten autoin Darian Tuhkasta nousee aamu -kirjaa näkemään päivänvalon.

Kirja on Darian omaelämäkerrallinen tietokirja ylistystanssista. Juuri Darian omakohtaiset kokemukset ovat kirjassa omasta mielestäni sen parasta ja puhuttelevinta antia. Samalla kirja on asiantunteva katsaus ylistystanssin leviämiseen suomalaisissa seurakunnissa 90-luvulta tähän päivään.

Uusi juttu 90-luvulla

– Jumala antoi minulle ylistystanssin 90-luvulla, mutta huomasin, että kaikissa seurakunnissa sitä ei ymmärretty. Koin, että en osaa laulaa enkä soittaa, mutta valtava rakkauteni Jeesusta kohtaan tuli liikkeenä ulos. Jouduin seurakunnissa kuitenkin menemään piiloon, kun siellä ei oltu aiemmin nähty moista, Daria muistelee.

Kirjassaan Daria avaa muun muassa ylistykseen liittyvää hepreankielistä sanastoa. Kuvassa aukeama Darian kirjasta.

Daria myös kuuli, että hepreankielisiä tanssia tarkoittavia sanoja oli käännetty suomenkieliseen Raamattuun ylistämiseksi. Hän ajatteli, että ihmisten tietoon pitäisi saattaa näiden sanojen alkuperäinen merkitys.

– Jaoin niitä monisteena, mutta ajattelin, että tämä pitäisi saada kirjaan.

Daria kuitenkin koki, ettei hänestä ollut kirjoittamaan aiheesta kirjaa. Hän kantoi ajatusta sisällään 30 vuotta, kunnes asia tuli puheeksi hänen ystävänsä Tanjan kanssa.

– Tanja on hyvä tietokoneen kanssa. Kun hän kuuli kirjaideastani, hän sanoi, että voi kirjoittaa, kun minä sanelen.

Tammikuussa aloitettu projekti valmistui kesäksi

Ystävykset ryhtyivät tuumasta toimeen. Projekti alkoi tammikuussa 2023: Daria saneli Tanjalle tekstiä sekä lähetti hänelle materiaalia tekstareilla ja monisteina. Kesäkuun 8. päivä 2023 Darialla oli käsissään lopulta paperinen, painettu oma kirja.

– Oli valtava helpotus, kun kirja oli lopulta painossa. Sen tekeminen oli aika kova puristus. Olin pitkään sitä kantanut, mutta kun se tuli tekstimuotoon, tuli olo että haluan tehdä niitä lisää.

Daria halusi kirjan mukaansa Elävät virrat -seurakunnan Loimaan kesäjuhlille, jossa oli ylistystanssia. Tapahtumassa kirjaa ei tarvinnut paljoa tyrkytellä, vaan se haluttiin heti ottaa myyntiin kirjamyyntipisteelle. Tapahtumassa oli myös Darialle tuttuja kirjakauppiaita, jotka halusivat teosta verkkokauppoihinsa myyntiin.

Daria piti kirjanjulkistamistilaisuuden viime kesänä Savonlinnassa. Hän myös kiertää eri seurakunnissa tanssimassa ylistystä, ja samalla kirjat kulkevat mukana.

– Lähetän kirjoja tilaajille kyllä kotoakin. Jos googlaa nimen, niin löytyy tietoa, että tällaisen olen kirjoittanut, Daria vinkkaa.

Mielessä jatko-osa, äänikirja ja englanninkielinen versio

Koska Daria halusi kirjansa valmistuvan Loimaan kesäjuhliin mennessä, hän joutui jättämään osan materiaalista kirjasta pois, sillä sitä ei olisi ehditty käydä läpi aikataulun vuoksi.

– Kyllä minulla on kovasti mielessä tehdä jatkoa tälle kirjalle. Ei siinä ollut kaikki, mitä olisin siihen halunnut.

Kirjassa on paljon mielenkiintoisia tarinoita Darian matkan varrelta. Kuvassa aukeama Darian kirjasta.

Daria myös haaveilee lukevansa esikoiskirjansa äänikirjaksi. Lisäksi teoksesta on pyydetty englanninkielistä versiota. Muitakin kirjaideoita Darialla on.

– Esimerkiksi eri elämänalueisiin liittyviä lyhyitä kertomuksia, Jumalan puhetta ja raamatunpaikkoja. Sellainen kirja, joka olisi helppoa luettavaa niillekin, jotka eivät pitkiä tekstejä jaksa. Ja siellä välissä voisi olla kuvia, Daria suunnittelee.

Ota ensimmäinen askel!

Entä millaisia neuvoja Daria haluaisi antaa ihmiselle, joka haaveilee oman kirjan julkaisemisesta?

– Kun sinulla on se unelma, ota pieni askel. Jos tuntuu, että on vaikeaa kirjoittaa tietokoneella, voisit sanella tekstiä johonkin laitteelle. Jos kirjoittaminen ei ole vaikeaa, niin kirjoita. Ota se ensimmäinen askel, Daria rohkaisee.

– Älä vaadi itseltäsi liikaa. Vain aloita. Innostut lisää, kun huomaat, ettei tämä olekaan niin vaikeaa, hän lisää.

Lisäksi Daria muistuttaa myös taukojen pitämisen tärkeydestä.

– Pidä välillä paussia. Ei haittaa, jos välissä on päivien tai jopa viikkojen tauko. Sitten taas jatkat, Daria sanoo.

Odotteleeko läppärisi uumenissa kirjan käsikirjoitus? Jos kirjan julkaiseminen omakustanteena voisi olla sinulle vaihtoehto, autan kirjaunelmasi toteuttamisessa avaimet käteen -periaatteella. Palveluihini kuuluvat muun muassa kirjan taitto ja kansien suunnittelu, painon kilpailutus, ISBN-koodin hakeminen ja oikoluku. Lue lisää.

Lue myös: Luonto inspiroi Anjaa tekemään oivaltavan kuvarunokirjan
Lue myös: Oman lapsen sairastuminen teki Pirjasta kirjailijan