Oman lapsen sairastuminen teki Pirjasta kirjailijan

Kun Pirja Kieman tytär sairastui syöpään, ei Pirja löytänyt lastenkirjaa, joka olisi auttanut sisaruksia sairauden aiheuttamien tunteiden käsittelyssä. Niinpä hän päätti itse kirjoittaa lapsilleen tarinan lapsen sairastumisesta.

Kuva kirjan kannesta: kaksi piirrettyä pupupoikaa istuu allapäin hiekkalaatikon reunalla. Taustalla on itkevä äitipupupun hahmo sekä ambulanssi, joka ajelee tietä pitkin kohti isoa rakennusta. Kuvassa on teksti: Kun pupusisko sairastui, Pirja Kiema, kuvitus Tea Ikonen.

Pirja Kieman kirjoittama lastenkirja Kun pupusisko sairastui on minulle merkittävä teos. Se on ensimmäinen kirja, jonka olen opintojeni jälkeen kokonaan kuvittanut ja taittanut ja jonka kannet olen suunnitellut.

Merkittävä kyseinen kirja lienee myös Pirjalle itselleen, sillä se on hänenkin esikoisteoksensa. Lisäksi kirjan taustalla on Pirjan hyvin kipeä omakohtainen kokemus. Luulen kuitenkin, että tuosta kokemuksesta syntynyt kirja ja sen jatko-osa ovat olleet lohtuna ja rohkaisuna monille saman kokeneille perheille. Olenkin kiitollinen, että olen saanut olla siinä mukana.

Kertomus omille lapsille sairauden käsittelyyn

Pirja kirjoitti ensimmäiset runonsa ja satunsa jo 5-vuotiaana. Lähtösykäys Pirjan kirjailijanuralle oli kuitenkin synkkä: Pirjan lapsi sairastui syöpään. Pirja etsi kirjastoista lastenkirjaa, joka olisi auttanut perhettä käsittelemään vakavaa sairautta ja sen vaikutusta arkeen. Sitä ei kuitenkaan löytynyt.

Niinpä Pirja päätti itse kirjoittaa omille lapsilleen kertomuksen pienen tytön sairastumisesta ja niistä tunteista, joita sisaruksen sairaus herätti perheen muissa lapsissa. Riimirunomuodossa kirjoitettu tarina kertoo veljeksistä, jotka kokevat jääneensä ilman äidin ja isän huomiota, kun siskon sairastuminen vie vanhempien voimavaroja. Veljekset myös kokevat syyllisyyttä siskon sairastumisesta ja siitä, miten he ovat häntä kohdelleet.

– Myöhemmin ajattelin, että tarina sopisi ehkä muillekin, Pirja kertoo.

Vuonna 2015 Pirja liittyi kirjoittajapiiriin, jossa minäkin kävin, ja päätimme alkaa yhteistyöhön. Minä kuvittaisin ja taittaisin kirjan, Pirja kirjoittaisi. Päätimme ihmishahmojen sijaan kertoa tarinan eläinhahmojen, pienten pupupoikien kautta.

Kirjan julkaisijaksi löytyi Erityinen sisaruus -projekti, jossa mukana oli erilaisia tahoja, kuten Syöpäyhdistys, Norio-keskus sekä Rinnekoti. Alun perin kertomuksen päähenkilö sairasti syöpää, mutta kirjassa ei puhuta mistään tietystä sairaudesta, jotta se sopii useammille. Kun pupusisko sairastui julkaistiin keväällä 2017.

”Mitä sille pupusiskolle kävi?”

– Jatko-osasta minulla ei ollut mitään ajatusta. Yksi kirjan lukenut poika jäi kuitenkin miettimään, mitä sille pupusiskolle kävi. Siitä pienen pojan kysymyksestä lähti se toinen kirja, Pirja kertoo.

Ensimmäinen kirja nimittäin loppuu tilanteeseen, jossa pupusisko on edelleen sairas, mutta pupupojat ovat ymmärtäneet, että sairaus ei ole kenenkään syy, ja sisko saa parasta hoitoa. He ovat saaneet lohdutusta ja rauhan vaikean tilanteen keskellä.

Tosielämässä Pirjan lapsen syöpä ensin parani mutta uusiutui jonkun ajan päästä. Syövän uusimisesta lapsi ei selvinnyt. Ensimmäisen kirjan julkaisemisen aikaan näistä tapahtumista oli ehtinyt kulua jo useampi vuosi.

Pirja ymmärsi, että hän voisikin kirjoittaa kuolemasta ihan suoraan. Hän alkoi ideoida Kun pupusisko sairastui -kirjalle jatko-osaa ja miettiä sille kustantajaa.

Kustantaja löytyi kirjamessuilta

Uusi kirja oli vielä pitkälti idea-asteella, kun Pirja syksyllä 2018 osallistui Helsingin kirjamessuille.

– Hetken mielijohteesta kävelin yhden kustantajan pöydän luo ja aloin jutella siinä olleen naisen kanssa. Annoin hänelle Kun pupusisko sairastui -kirjan ja hän ottikin myöhemmin yhteyttä. En käynyt missään muualla, mutta tämä yksi kustantaja kiinnostui kirjaideastani.

Kustantajan kiinnostuksen myötä Pirjan oli aloitettava kirjoittaminen toden teolla. Ensimmäisen kirjan tekstit olivat syntyneet aika nopeasti, mutta jatko-osa vaatikin enemmän työstöä.

– Ensimmäisessä kirjassa minulla oli melko vapaat kädet, mutta kun kustantaja oli mukana kuvioissa, sitä sitten hiottiin aika moneen kertaan, Pirja muistelee.

Kun pupusisko kuoli -kirja julkaistiin Myllylahti Oy -kustantamon kautta alkuvuodesta 2020. Julkaisuajankohta sijoittui vähän huonoon saumaan. Ehdimme pitää julkkarit Savonlinnan kirjastossa. Tarkoitus oli pitää julkistamistilaisuudet myös kotipaikkakunnallani Sulkavalla ja Espoossa (kun Pirja oli muuttanut pääkaupunkiseudulle), mutta juuri edeltävällä viikolla Suomi sulkeutui koronaviruspandemian vuoksi.

Kirjoittaminen on lahja

Omien kirjojen julkaisemisen Pirja kokee suureksi iloksi.

– Olen ymmärtänyt, että niistä on ollut apua ihmisille, jotka ovat olleet samassa tilanteessa.

Pirja sai myös yhteydenoton, jossa toivottiin kirjojen kääntämistä ruotsiksi. Käännösprojekti ei kuitenkaan saanut rahoitusta. Se Pirjaa jäi hieman harmittamaan.

Oman kirjan julkaisemista harkitsevaa Pirja rohkaisee tarttumaan tuumasta toimeen.

– Kirjoittaminen on lahja. Rohkaisen kaikkia, jotka niin kokevat, kirjoittamaan.

Tulevaisuudessa Pirjan itsensäkin on tarkoitus jatkaa kirjoittamista. Pöytälaatikossa odottelee monia tarinoita. Ehkäpä joku niistä päätyy vielä kirjaksi.

Jos Pirjan kirjat kiinnostavat tai tiedät jonkun, jota ne voisivat rohkaista, ole yhteydessä! Ainakin Kun pupusisko kuoli -kirjaa on minulla ja Pirjalla vielä saatavilla.

Odotteleeko läppärisi uumenissa kirjan käsikirjoitus? Jos kirjan julkaiseminen omakustanteena voisi olla sinulle vaihtoehto, autan kirjaunelmasi toteuttamisessa avaimet käteen -periaatteella. Palveluihini kuuluvat muun muassa kirjan taitto ja kansien suunnittelu, painon kilpailutus, ISBN-koodin hakeminen ja oikoluku. Lue lisää.

Lue myös: Luonto inspiroi Anjaa tekemään oivaltavan kuvarunokirjan
Lue myös: Daria saneli kirjaunelmansa todeksi