Nämä asiat maksavat kirjan julkaisemisessa

Mitä kirjan julkaiseminen maksaa omakustanteena? Hintaan vaikuttaa monikin asia, mutta kaksi menoerää nousee ylitse muiden. Tämän postauksen luettuasi tiedät, mistä kirjan julkaisun hinta koostuu ja millaisessa haarukassa suunnilleen liikutaan.

Mietteliäät naisen kasvot, taustalla piirretty kirja, josta lähtee lappu, jossa on euromerkki.

Kuukausien odotuksen jälkeen viesti kolahtaa postilaatikkoosi ja se on kielteinen: emme valitettavasti ole kiinnostuneet teoksesi julkaisemisesta. Sanamuodot voivat toki olla vähän toisenlaiset, mutta ajatus on tuo.

Kun kustantaja toisensa jälkeen kieltäytyy kirjasi kustantamisesta, voi yksi vaihtoehto olla sen julkaiseminen omakustanteena. Projektiin liittyy monia kysymyksiä, joista tärkeimpiä lienee tämä: mitä se maksaa?

Vastaus kysymykseen ei ole aivan yksiselitteinen, sillä kirjan hintaan vaikuttaa moni asia. Kirjaprojektissa kustannuksia voi syntyä esimerkiksi seuraavista:

  • painatus
  • taittaminen ja kansien suunnittelu
  • oikoluku ja kielenhuolto
  • kuvitukset
  • rahti- ja postitus.

Painatus on välttämätön kuluerä

Paperisen kirjan julkaisussa ainut välttämätön kulu on oikeastaan painatus. Se on myös yksi suurimmista kirjan tekemisen menoeristä.

Painohintaan vaikuttaa:

  • kirjan koko
  • sivumäärä
  • paperin laatu ja paksuus
  • värillisyys
  • painoksen määrä
  • kansien laatu
  • mahdolliset erikoiskäsittelyt.

Esimerkiksi kovakantinen kirja on pehmeäkantista arvokkaampi – sanan kaikissa merkityksissä. Paperi, josta toisen puolen teksti ei kuulla läpi maksaa enemmän kuin ohuempi paperi. Myös värikuvat nostavat kirjan hintaa.

Tietenkin painokustannusten hinta myös nousee painosmäärän noustessa mutta laskee suhteessa: kirjan kappalekohtainen kulu pienenee, mitä suuremman painoksen ottaa.

Suomessa kirjapainoksen hinta lasketaan vähintään satasissa, todennäköisemmin tuhansissa. Kirjan painattaminen ulkomailla on kuulemani mukaan huomattavasti edullisempaa, mutta itse olen toistaiseksi suosinut suomalaisia painoja. Kotimaisen työn tukeminen on minulle arvokysymys, vaikka se monissa asioissa ei ole kaikista edullisin ratkaisu.

Ulkoasuun panostamalla nostat kirjasi arvoa

Kirjan taitto tarkoittaa kirjan sivujen visuaalista muotoilua: sitä, miten tekstit ja mahdolliset kuvat asettuvat sivuille, mitä fonttia kirjassa käytetään ja kuinka leveille palstoille teksti ladotaan.

Taitto ja kansien suunnittelu ei ole välttämätön kulu, sillä toki paino tekee kirjan vaikka Word-dokumentista. Painon palveluihin voi myös toki kuulua kirjan taittaminen.

Jos suunnittelet omakustannekirjaa, suosittelen harkitsemaan julkaisusi taiton ja kannen tilaamista ammattilaiselta, koska ammattitaitoinen taitto parantaa kirjasi luettavuutta ja tyylikäs ulkoasu nostaa sen arvoa.

Visuaalinen toteutus on kieltämättä yksi julkaisun suurimmista kulueristä painatuksen rinnalla. Mieti kuitenkin tätä: jos sinulla on niin tärkeää asiaa, että haluat julkaista sen kirjana, homma kannattaa tehdä kerralla hyvin. Silloin taitosta ja kansien suunnittelusta ei kannata säästää.

Taitossa maksaa se, paljonko työtä se taittajalta vaatii. Kirjan taiton hintaan vaikuttavat ainakin

  • sivumäärä
  • mahdollisten kuvien ja muiden grafiikoiden määrä
  • aikataulu.

Kirja, johon tulee pelkkää tekstiä, on nopeampi taittaa kuin kirja, joka sisältää paljon kuvitusta sekä erilaisia infografiikoita ja kaavioita.

Jos kirjaan tulee kuvitusta, hintaan vaikuttaa se, paljonko kuvia pitää käsitellä. Ovatko ne melko valmiita eikä niille tarvitse tehdä kuin perusjutut vai pitääkö ne jopa skannata? Tai pitääkö kuvat kokonaan tuottaa itse?

Myös kannen suunnittelussa hintaan vaikuttaa esimerkiksi se, saako graafikko valmiit kuvat, joiden pohjalta kantta voi alkaa rakentaa vai pitääkö kannen kuva toteuttaa kokonaan itse.

Kirjan taiton ja kansien suunnittelun hinta lähtee tonnin kieppeiltä riippuen sivumäärästä ja muista työn määrään liittyvistä seikoista. Lisäksi kiireinen aikataulu voi tietenkin nostaa työn hintaa.

Muut kuluerät

Loput kuluerät kuten oikoluku ja kielenhuolto, kirjan kuvitus sekä postitus- ja rahtikulut eivät koske kaikkia julkaisuja.

Mikäli kielioppijutut tuottavat hienoista haparointia, suosittelen ostamaan oikoluku- ja/tai kielenhuoltopalveluita tai vähintään hyödyntämään jotakuta kirjallisesti taitavaa ystävää tai sukulaista. Syy on sama kuin visuaalisen puolen kanssa: huoliteltu ja sujuva kieli nostaa kirjasi arvoa ja luotettavuuttasi lukijoidesi silmissä.

Monien oikolukijoiden laskutus perustuu sanamäärään ja kielenhuollossa myös tuntimäärään.

Kirjasi lajityypistä riippuen saatat joutua ostamaan kirjaasi kuvitusta: esimerkiksi maksullisia valokuvia tai hyödyntämään kuvittajan palveluita. Kuvittamisessa hinta riippuu esimerkiksi siitä, kuinka paljon työtä se kuvittajalle teettää, kuinka laajalle yleisölle kuvitus tulee näkymään ja millaiset käyttöoikeudet kuvittaja kuvituksilleen myy.

Lue lisää: Mikä siinä kuvittamisessa maksaa? Ainakin nämä 5 asiaa

Yleensä myös kirjan toimittaminen painosta asiakkaalle maksaa. Jos haet kirjat itse painosta, ei välttämättä rahtikuluja muodostu, mutta polttoainetta noutokeikassa toki todennäköisesti kuluu. Kirjojen määrästä ja paksuudesta riippuen paketti painotuotteita ei nimittäin välttämättä kulje pyörän tarakalla.

Lisäksi pientä kustannusta tulee vielä siitä, jos postitat kirjoja ympäri Suomea tai ympäri maailmaa.

Varaudu nelinumeroiseen summaan

Koska kirjan kustannuksiin vaikuttaa niin moni asia, tarkkaa summaa on vaikea antaa. Jos kirjan sivumäärä jää pieneksi, painos ei ole kovin suuri eikä graafikon palveluita ole hyödynnetty, voi kirjaprojektista selvitä periaatteessa alle tonnilla.

Pääsääntöisesti omakustannekirjailijan on kuitenkin varauduttava nelinumeroiseen lukuun. Edullisimmat projektit, joissa olen ollut mukana, ovat sijoittuneet taitto-, kannen suunnittelu- ja painatuskuluineen 1000–2000 euron välille, mutta nämä kirjat eivät ole olleet sivumäärältään kovin paksuja.

Jos kirjan sivumäärä lasketaan useissa sadoissa ja se sisältää runsaasti kuvia, voi jo yksinomaan graafikon/taittajan palkkio nousta useisiin tonneihin, painokuluista puhumattakaan.

Kirja voi kuitenkin olla arvokas perintö jälkipolville. Sen kautta välität ehkä tietoa, tarinaasi, muistojasi. Se on yksi tapa jättää oma jälki tähän maailmaan. Joku rakentaa kesämökin, toinen toteuttaa maailmanympärimatkan, yksi julkaisee omaelämäkerran tai paikkaa aukkoa yhteiskunnan sivistyksessä tekemällä tietokirjan. Tai rohkaisee seuraavaa sukupolvea lennokkaalla lastenkirjalla.

Mikä on sinun syysi julkaista omakustannekirja? Mikä on sen arvo?

Jos ajatus omakustannekirjan julkaisemisesta sai buustia tämän blogipostaukseni myötä, mutta kaipaat rohkaisua, vastauksia kysymyksiisi tai ihmistä, jonka kanssa pallotella kirjaideaasi, ole rohkeasti yhteyksissä. Autan mielelläni siinä, missä voin.

Lue lisää: Huomioi nämä 5 vaihetta omakustannekirjan julkaisussa