Mikä siinä kuvittamisessa maksaa? Ainakin nämä 5 asiaa

Kuvituskuva, jossa on erilaisia kyniä, tusseja ja siveltimiä kauppakärryssä. Kärrystä lähtee hintalappu, jossa on euron merkki.

Mikä sinun mielestäsi olisi asiallinen hinta kuvitukselle? Maksaisitko siitä kaksi-, kolme- vai nelinumeroisen summan?

Kuvitus on muutakin kuin kuin pelkkä kiva lisä julkaisun tekstin kyljessä. Se on sisältöä siinä missä tekstikin. Se viestii, vaikuttaa, tuo näkökulmaa, ottaa kantaa ja herättää tunteita. Se on siis varsin arvokas osa sisältöä. Tässä postauksessa avaan muutaman pointin, jotka kuvituksessa maksavat.

1. Kuvituksen laajuus

Hintaan vaikuttaa ensinnäkin se, onko kyse esimerkiksi parin, kolmen ruudun sarjakuvastripistä, yksittäisen lehtijutun kuvituksesta vai kirjan kuvituksesta. Yksi kuva valmistuu tietenkin nopeammin kuin useamman kuvan sarja, ja yksinkertainen kuva nopeammin kuin paljon yksityiskohtia sisältävä teos.

2. Työhön käytetty aika

Toinen kuvituksen hintaan vaikuttava tekijä on siis työhön käytetty aika. Kuva voidaan silmäillä läpi pikaisesti, mutta sen tuottaminen on kaikkea muuta kuin nopea toimenpide. Kuvittajalta voi työn ääressä vierähtää helposti useampi tunti, päivä, viikko tai kuukausi työn laajuudesta riippuen.

Varsinaisen piirustus- tai maalaustyön lisäksi aikaa menee kommunikointiin asiakkaan kanssa, ideointiin, luonnosteluun ja koevedosten esittämiseen. Itse olen kokenut hyvän idean synnyttämisen usein kaikista haastavimmaksi ja aikaa vievimmäksi vaiheeksi. Joskus kuvituksesta joutuu tekemään useamman version ennen kuin on valmista.

    3. Työn merkittävyys

    Yhtä lailla hintaan vaikuttaa sekin, kuinka isosti se julkaistaan ja kuinka monet sen todennäköisesti tulevat näkemään. Kuvituksen julkaisemisesta paikallislehdessä lienee turha odottaa samanlaista palkkiota kuin Hesarissa vaikka työmäärä olisikin sama. Ja Valion maitopurkkien kuvittaja on taatusti saanut työstään suuremman korvauksen kuin kotikylän pk-yrittäjän mainoskuvitusten tekijä.

    4. Käyttö

    Myyn kuvituksistani yleensä julkaisuoikeutta eli määrittelen sen, miten asiakkaalla on oikeus käyttää kuvitustani. Asiakas ei siis voi julkaista sarjakuviani ja kuvituksiani niin usein kuin haluaa ilman lupaani ja ilman erillistä korvausta. Minä puolestani voisin myydä niiden julkaisuoikeuksia toisiin lehtiin tai julkaista sarjakuva-albumin ja siten hankkia niillä vielä lisää rahaa.

    Mitä laajemmat oikeudet kuvittaja kuvan käyttöön myy, sitä suurempi on siis hintä. Edullisella hinnalla saa vain hyvin rajoitetut oikeudet.

    5. Kuvittajan ammattitaito

    Kuvituksen hinnassa näkyy tietenkin myös kuvittajan koulutuksen ja/tai kokemuksen myötä hankittu ammattitaito, eivätkä kuvitusvälineetkään tai työskentelytilat ilmaisia ole. Hintaan voi vaikuttaa sekin, kuinka työllistetty ja kenties tunnettu kuvittaja on. Tämä on tietysti luonnollista millä tahansa muullakin alalla: hyväksi tiedetyllä hierojalla, automekaanikolla tai puusepällä riittää asiakkaita, ja kysyntä antaa mahdollisuuden pyytää korkeampaa hintaa.

    Mikä siinä kuvittamisessa siis maksaa? Aika pitkälti samat asiat kuin minkä tahansa muunkin yrittäjän palveluissa: muun muassa työhön käytetty aika, palvelun merkitys asiakkaalle ja kuvittajan asiantuntemus. Vaikka useimmat kuvittajat lienevät unelma-ammatissaan, pitää heidänkin saada korvaus työhön käytetystä ajasta, sillä elämä täällä maan päällä pitää jotenkin rahoittaa. Toisaalta kuvitukset tuovat joka päivä paljon iloa ihmisille, tulivat ne vastaan missä muodossa tahansa. Maailma ilman kuvia olisikin aika tylsä paikka, vai mitä?

    Lue lisää: Palstatilan turhaa haaskaamista, sivuseikka vai tekstin paras kaveri – mitä kuvittaminen on?

    Lue lisää: Piirroskuva tavoittaa tapahtumamarkkinoinnissa tason, johon valokuva ei yllä