Millainen on hyvä graafikko: 3 tärkeintä ominaisuutta

Etsitkö hyvää graafikkoa tai muuta visuaalisen viestinnän ammattilaista? Listasin avuksesi ominaisuuksia, joita hyvällä visuaalisen viestinnän ammattilaisella on mielestäni oltava.

Avoinna oleva läppäri, jonka ruudulla on puhekupla ja puhekuplassa teksti: 3 graafikon tärkeää ominaisuutta. Läppäristä lähtee aaltoilevia, pyöreitä kuvioita.

Hyvä graafinen suunnittelija on visuaalisen viestinnän asiantuntija, jolla on visuaalista silmää sekä alansa teknistä osaamista. Hyvän visuaalisen viestijän ominaisuudet eivät toki rajoitu noihin itsestäänselvyyksiin, vaan hän on ystävällinen ja hyvä viestijä myös ihmisten kesken.

Seuraavaksi kerron tarkemmin, mitä näillä tarkoitan. Blogipostaukseni luettuasi tiedät, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun etsit projektiisi hyvää graafikkoa tai muuta visuaalisen viestinnän ammattilaista.

Postauksestani on hyötyä erityisesti sinulle, jos

  • olet yrittäjä, ja kaipaat apua viestinnässäsi
  • työskentelet viestinnän parissa jossain yrityksessä tai yhdistyksessä
  • olet julkaisemassa kirjaa, lehteä tai muuta julkaisua, jonka tekemiseen tarvitset ammattilaisen apua.

1. Visuaalisella viestijällä on visuaalista silmää

Hyvä visuaalinen viestijä on tietenkin alansa asiantuntija. Toimivan designin tekeminen vaatii visuaalisten lainalaisuuksien hallintaa. Siksi esimerkiksi Canva-ohjelman osaaminen ei tee kenestäkään visuaalisen alan ammattilaista.

Visuaalisella viestijä ymmärtää esimerkiksi, millainen sommittelu, kontrasti ja väriyhdistelmä toimii missäkin tilanteessa – ja millainen ei.

Hän osaa myös kääntää sanallisen toiveen kuvalliseen muotoon. Esimerkiksi minulle asiakas on esittänyt usein toiveen, että julkaisu tai esimerkiksi tapahtuman tai yrityksen logo viestisi jotain tiettyjä arvoja tai tunteita. Silloin on keksittävä, miten parhaiten voisi kuvata tuollaisia abstrakteja asioita.

Asiakkaan toiveiden lisäksi tutustun mielelläni itse tuotteen sisältöön, varsinkin jos suunnittelen ulkoasua esimerkiksi kirjalle tai levynkansille. Se on mielestäni tärkeää, jotta pystyn kuvallisin keinoin kertomaan, mistä tuotteen sisällössä on kysymys.

Hyvä visuaalinen viestijä ymmärtää lisäksi erilaisia tyylilajeja. Vaikka graafikolla olisi oma, yksilöllinen tyylinsä, hän osaa toteuttaa tarvittaessa vaikkapa punk-henkisen, romanttisen tai art deco -tyylisen ulkoasun tuotteelle kuin tuotteelle.

Lue lisää: Yrittäjä, miksi käyttäisit graafikon palveluita? Tässä 5 syytä

Lue lisää: Tänäänkin kohtasit graafisen suunnittelijan kädenjäljen – mutta mistä siinä oikein on kyse?

2. Visuaalinen viestijä tuntee teknologiansa

Harjaantuneen silmän lisäksi visuaalisen viestinnän ammattilainen tuntee alansa teknologian ja ohjelmistot. Graafikko on kädetön, jos hän ei osaa käyttää ammattilaisen työkaluja eikä ymmärrä työnsä teknisiä vaatimuksia.

Esimerkiksi Canvalla saa tehtyä kivoja kuvituksia someen, mutta ammattilaisten mukaan se soveltuu huonosti vaativien, ammattitaitoisten julkaisujen tekemiseen. Eivätkä ne kivat, Canvalla laaditut somekuvitukset ole kovin uniikkeja, kun kaikki käyttävät samoja pohjia. (Oma kokemukseni Canvasta rajoittuu some-kuvien tekemiseen, mutta printtiä en sillä ole yrittänyt tehdä.) 

Useimmat visuaaliset viestijät käyttävät Adoben ohjelmistoja, niin minäkin. Taittotyöt ja useimmat ulkoasut (kirjojen kannet, julisteet, mainokset, logot ja jopa jotkut somekuvat) teen InDesignilla. Se on erityisesti taittamiseen eli kuvien ja tekstien asemointiin suunniteltu ohjelma.

Kuvankäsittelyt teen Photoshopilla, joka on siihen tarkoitukseen suunniteltu ohjelma. Jonkin verran käytän myös grafiikkaohjelma Illustratoria. Se on tarkoitettu logojen, mainosten ja julisteiden suunnitteluun, mutta InDesignillakin niitä pystyy jossain määrin tekemään.

Tekninen osaaminen tarkoittaa myös eri julkaisukanavien lainalaisuuksien ymmärtämistä. Siis sitä, mitä tarkoittavat vaikkapa pikselit ja resoluutio. Ja sitä, minkälainen kuvan tarkkuus vaaditaan painojulkaisussa ja minkälainen tarkkuus riittää nettijulkaisuun. Ammattilainen tietää, minkälainen väriprofiili pitää olla painojulkaisussa ja millaisessa väriavaruudessa digimaailmassa liikutaan.

3. Visuaalinen viestijä osaa viestiä ihmisten kanssa

Parhainkin visuaalinen ymmärrys ja tekninen osaaminen menevät hukkaan, jos graafikolta ei löydy halua palvella asiakkaita ja kommunikoida heidän kanssaan. Visuaalisen viestijän tulee asettua asiakkaansa puolelle ja ymmärtää hänen tarpeitaan ja toiveitaan.

Asiakaspalvelijana visuaalisen viestijän tulee tehdä asiat helpoksi asiakkaalleen. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että on olla helposti tavoitettavissa. Omat pääasialliset viestintävälineeni ovat sähköposti ja puhelin. Sähköpostiin reagoin yleensä vuorokauden kuluessa.

Kiireiseissä asioissa minulle voi soittaa. Jos en vastaa, kannattaa lähettää perään sähköposti, tekstari tai Whatsapp-viesti. Minut tavoittaa toki myös Facebookissa, Instagramissa ja nettisivujeni yhteydenottolomakkeen kautta.

Asiakkaan kokemusta helppoudesta ja mutkattomuudesta lisää myös asiakkaan ystävällinen ja palvelualtis kohtaaminen. Tavoitteeni on saada asiakas kokemaan olonsa turvalliseksi ja rentoutuneeksi seurassani. Siinä avainasioita ovat toisaalta terve luottamus omaan ammattitaitoon, toisaalta nöyryys: en oleta tietäväni asioita asiakasta paremmin, vaan kuuntelen ja pyrin yhteyteen ja ymmärrykseen.

Silti huomautan tässä välissä, että asiakas ei ole aina oikeassa. Hänellä saattaa olla ideoita, jotka eivät toimi, eikä hän tiedä sitä, koska ei ole alan ammattilainen. Visuaalisen viestijän ammattitaitoa on kyky kertoa ystävällisesti tämä asiakkaalleen ja esittää vaihtoehtoista toimintatapaa.

Pidän myös hyvänä asiakaspalveluna asiakkaan pitämistä kärryillä koko projektin ajan. Se tarkoittaa, että esitän projektin alussa arvion aikataulusta ja sen vaiheista ja toimitan luonnokset sovittuina aikoina. Joskus suunniteltu aikataulu ei pidä. Se ei välttämättä ole katastrofi, jos suunnitteluvaiheessa on osannut laittaa pelivaraa, ja jos infoaa asiakasta muutoksista ajoissa.

Oman asiakkaansa huomioimisen lisäksi visuaalinen viestijä tunnistaa ja ymmärtää myös asiakkaansa asiakkaan tarpeita ja tunteita, jotta viestin välittäminen näiden kahden välillä onnistuu. Asiat on siis tehtävä helpoksi myös asiakkaan omalle asiakkaalle.

Lue lisää: Graafinen suunnittelija on lenkki asiakaan ja tämän asiakkaan välissä

Näin löydät hyvän visuaalisen viestijän

Miten sitten löydät hyvän visuaalisen viestinnän ammattilaisen avuksesi projektiisi? Ensinnäkin tutkimalla potentiaalisen viestijän verkkosivuja ja portfoliota saat käsityksen hänen tyylistään ja tekemistään projekteista.

Työnäytteiden lisäksi suosittelen vilkaisemaan myös sitä, millainen ihminen on kyseessä. Mitkä ovat hänen arvonsa, resonoivatko ne omiesi kanssa? Viestiikö hän asiantuntemustaan referenssiensä lisäksi esimerkiksi blogilla tai muilla tavoilla? Mitä hänen some-kanavansa kertovat? Entä löydätkö hänestä asiakkaidensa antamia arvioita?

Jos arvelet löytäneesi kiinnostavan oloisen ammattilaisen, kemioiden synkkaamista kannattaa kokeilla ottamalla rohkeasti yhteyttä. Viestijän ja hänen asiakkaansa välinen suhde on ihmissuhde siinä missä mikä tahansa muukin. Se rakentuu toimivalle kommunikaatiolle ja sen toimivuutta kannattaa kokeilla.

Jos sinulla on projekti, johon etsit visuaalisen alan ammattilaista, ota minuun yhteyttä. Se ei maksa mitään, mutta on helppo tapa selvittää, voinko minä tarjota apua ja ratkaisuja tilanteeseesi. Tavoitat minut täyttämällä lomakkeen yhteydenottosivullani tai yksinkertaisesti lähettämällä sähköpostia (tea.ikonen(at)pikkuihme.fi). Tai pirauta: 044 281 2482.