Mistä saada laadukasta kuvitusta nollabudjetilla somepostauksiin, blogijulkaisuihin tai mainoksiin? Tässä blogitekstissä esittelen vaihtoehdot ja listaan niiden plussat ja miinukset.
Tämän tekstin lukemisesta on hyötyä sinulle, joka
- olet pienyrittäjä ja tuotat mainosmateriaalisi itse,
- tuotat työsi, harrastuksesi tai yhdistystoiminnan puitteissa materiaaleja, joihin tarvitset kuvitusta tai
- kirjoitat blogia tai olet suunnitellut aloittavasi bloggaamisen.
Jos olet jotain edellä mainittua, mutta et voi hyödyntää ammattilaisen maksullisia palveluita, sinulla on kaksi vaihtoehtoa:
- Ota tai tee kuva itse.
- Hanki sopiva kuva jostain kuvapankista.
Tässä blogipostauksessa listaan molempien vaihtoehtojen plussia ja miinuksia, esittelen muutaman käyttämäni kuvapankin sekä esittelen näkemykseni siitä, kumpi vaihtoehto minun mielestäni on parempi.
Ennen itse asiaan menoa muistutan, että netistä googlaamalla löydetyn minkä tahansa kuvan ottaminen omaan käyttöön ei ole vaihtoehto. Syitä siihen on ainakin kaksi:
- Ensinnäkin kaikki kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia teoksia, mikä tarkoittaa, että kuvan julkaisemiseen on aina oltava tekijän lupa – ainakin, mikäli aikomuksesi on käyttää kuvaa julkisesti jonkun laatimasi materiaalin yhteydessä. Kuvan käyttäminen luvatta voi tulla lopulta hyvin kalliiksi.
- Toinen syy välttää netistä ladattujen kuvien käyttöä on se, etteivät ne ole painokelpoisia. Netissä olevat kuvatiedostot ovat kevyempiä kuin tarpeeksi tarkat, painettavaksi soveltuvat kuvat. Paperille painettuina ne ovat usein suttuisia ja epäteräviä.
Itse tehty kuva on aito ja ainutlaatuinen
Itse tehty kuva voi olla itse otettu valokuva tai itse piirretty tai maalattu kuvitus. Sivuan tuonnempana myös tekoälyllä tuotettua kuvaa, mutta keskityn nyt ensin perinteisempään kuvan laadintaan.
Itse tehdyn kuvan parhaita puolia on mielestäni se, että tietyin rajoituksin sinun on mahdollista saada juuri sellainen kuva kuin haluat. Kuvapankista ei välttämättä löydy tarpeisiisi juuri sitä oikeaa kuvaa, vaan on tyydyttävä johonkin toiseksi tai kolmanneksi parhaaseen vaihtoehtoon. Mutta jos kuvan tekemisen taito on hyppysissäsi, ei kompromissiin tarvitse tyytyä.
Itse tekemällä on mahdollisuus saada juuri sellainen kuva kuin haluaa.
Toisaalta voi yllättäen tarvita tietynlaista kesäkuvaa keskellä talvea. Kuinkas silloin lähdet hankien keskelle hakemaan beach-tunnelmaa? Jos albumistasi ei löydy sisällöltään tai laadultaan sopivaa kesäkuvaa, on ehkä pakko kääntyä kuvapankin puoleen.
Itse tehty kuva ei myöskään välttämättä ole teknisesti yhtä hyvä kuin ammattilaisen tekemä tai kuvapankista haalittu – ellet sitten itse ole visuaalisen alan ammattilainen. Mielestäni tämä ei kuitenkaan välttämättä ole pelkkä miinus. Rouhea, viimeistelemätön kuva voi puhutella aitoutta ja rehellisyyttä arvostavaa yleisöä.
Itse tehdyn kuvan plussat
- On mahdollisuus tehdä juuri omiin tarpeisiisi sopiva kuva.
- Kuva on aito ja rehellinen: vaikka se ei olisikaan teknisesti täydellinen, se on silti osa tarinaasi.
- Kuva on uniikki: kenelläkään toisella ei ole vastaavaa kuvaa – elleivät he sitten tekijänoikeuslakien vastaisesti pölli kuvaa netissä ja julkaise sitä omissa kanavissaan.
- Omistat itse kuvasi oikeudet etkä voi syyllistyä tekijänoikeusrikokseen.
Itse tehdyn kuvan miinukset
- Jos et ole itse taitava valokuvaaja tai kuvittaja, saattaa itse toteutettu kuva jäädä laadultaan heikommaksi kuin ammattilaisen toteuttama.
- Kuvan toteuttaminen voi vaatia aikaa ja vaivaa, jos kuvaa ei löydy valmiina.
- Aina ei ole mahdollista toteuttaa itse haluamaansa kuvitusta: esimerkiksi, jos pitäisi saada kuva tuoreista mansikoista tammikuussa.
Entä tekoäly?
Ajattelen, että tekoälyllä toteutettu kuva menee tässä tapauksessa itse toteutettujen kuvien kategoriaan, koska tekoälysovellukselle annetuilla käskyillä voi periaatteessa toteuttaa vaikka minkälaisen kuvan. Vaikka sen kesäkuvan keskellä talven pakkasia.
Tekoälyllä tuotetut kuvat alkavat olla jo melko hyviä, vaikka pieniä virheitä niistä vielä tätä kirjoittaessani löytyy. Tekoälyteknologia näyttää kuitenkin menneen parin vuoden aikana isoin harppauksin eteen päin, ja nekin virheet saattavat korjautua seuraavan puolen vuoden sisällä.
En kuitenkaan tässä kovin syvällisesti pureudu tekoälyyn, sillä oma kokemukseni siitä on vasta pintaraapaisun tasolla. Olen jonkun verran leikkinyt Adobe Firefly -ohjelmalla. Siitä saadun hyvin pinnallisen kokemukseni mukaan (sen lisäksi, että kuvien objekteilla saattaa olla liian monta jalkaa tai sormea) tekoälyllä tuotetut kuvat ovat helposti vähän liian kiiltokuvamaisia minun makuuni.
Tekoälyn käytössä on myös eettisiä ongelmia. Kuvitusalalla ollaan huolissaan siitä, että tekoäly hyödyntää netissä olevia kuvitustöitä. Tekoälyn avulla voidaan myös entistä helpommin valehdella kuvalla – tosin kuvamanipulaatiota on kyllä harrastettu niin kauan kuin meillä on ollut valokuvaustaito. Digitalisaation myötä asia on vain helpottunut – ja tulee vielä helpottumaan.
Silti kuvan tuottaminen tekoälyn avulla on yksi mahdollisuus kuvan tekemiseen valokuvaamisen, piirtämisen ja maalaamisen rinnalle.
Etsi kuvituskuva kuvapankista
Ilahduin aikoinaan löytäessäni kuvapankit. Minulla ei ollut, eikä edelleenkään ole järjestelmäkameraa. Älypuhelimet, joiden kameroilla pystyy ottamaan painokelpoisia kuvia, tekivät vasta hiljalleen tuloaan aloittaessani uraani.
Tuossa tilanteessa ilmaiset kuvapankit tarjosivat oivan ratkaisun. Kuvapankit ovat verkkosivustoja, joilta voi ladata sivuston käyttäjien kuvaamia erilaisia valokuvia, piirroskuvia, maalauksia ja vektorikuvia omaan käyttöön. Osa kuvapankeista on maksullisia, osa ilmaisia.
Kuvapankkien paras puoli on mielestäni se, että sieltä saa vaivattomasti hyvinkin laadukasta kuvitusta, jos oman puhelimen kameran tarkkuus ei taivu laadukkaiden kuvien ottamiseen tai piirustusväline ei pysy kädessä. Kuva on yleensä mahdollista ladata eri kokoisina versioina sen mukaan, haluaako julkaista sen netissä vai painetussa julkaisussa.
Hyviä ilmaisia kuvapankkeja ovat esimerkiksi:
Näiden kuvapankkien kuvia voi käyttää ilmaiseksi sekä kaupallisesti että ei-kaupallisesti tietyin rajoituksin. Kuvia ei kuitenkaan saa esimerkiksi sellaisenaan myydä eteenpäin tai niissä esiintyviä tunnistettavia ihmisiä ei saa esittää heille epäedullisessa valossa.
Näiden ilmaisten kuvapankkikuvien käyttö ei edellytä lupaa kuvaajalta, mutta toki kuvituksen julkaisun yhteydessä on kohteliasta mainita kuvan alkuperä. Kuvapankkisivustoilta löytyy lisenssisivu, jossa kerrotaan tarkemmin siitä, miten kuvia saa tai ei saa käyttää. Siihen kannattaa tutustua.
Yllä mainittujen kuvapankkien kuvia voi ladata myös ilman rekisteröitymistä, joskin Pixabay vaatii rekisteröityneen käyttäjän sisäänkirjautumisen siinä tapauksessa, jos aikoo ladata kuvasta kaikkein laadukkaimman version. Verkkokelpoisia versioita Pixabay antaa ladata kirjautumatta.
Kuvapankkikuvan plussat
- Tasokkaita kuvia helposti saatavilla.
- Monenlaisia aiheita tarjolla.
- Kuvapankit ovat yleensä melko helppokäyttöisiä.
Kuvapankkikuvan miinukset
- Joskus on vaikea löytää haluttua kuvaa: esimerkiksi suomalaisen näköisiä maisemia saa välillä hakemalla hakea.
- Ulkomaiset kuvat saattavat olla suomalaiseen makuun välillä liian kiiltokuvamaisia.
- Kuvapankkikuva näyttää yleensä kuvapankkikuvalta ja saattaa laadukkuudestaan huolimatta etäännyttää.
- Samanlaisia ilmaiskuvia saattaa olla käytössä monilla muillakin, joten se omaperäisin kuvitusvaihtoehto ei kuvapankista varmastikaan löydy, varsinkaan ilmaisesta kuvapankista.
- Kuvan käyttöoikeudet kannattaa tarkistaa. Kuvilla on olemassa erilaisia lisenssejä. Esimerkiksi Pixabayssa kannattaa olla tarkkana, ettei sivustolta surffaile vahingossa maksullisen Istockphoton sivuille – Pixabay kun tarjoilee tiettyihin hakuihin myös Istockphotossa olevia kuvituksia.
Suosittelen käyttämään itse tuotettuja kuvia
Olen kokenut ilmaiset kuvapankit siunaukseksi, mutta nykyään kallistun sille kannalle, että itse tuotettu kuva on useimmiten kuvapankkikuvaa parempi vaihtoehto. Ainakin siinä tapauksessa, jos kuva on tarkoitus julkaista somessa tai oman blogin kuvituksena. Jos käytät valokuvia, on itse otettu kuva aidompi, persoonallisempi ja elämänmakuisempi kuin siloiteltu kuvapankkikuva.
Jos on kyse painotuotteesta, voi kuvapankkikuvan käytölle olla hieman painavammat perusteet sen laadukkuuden vuoksi. Toisaalta monissa puhelimissa on nykyään hyvät kamerat, eikä se ole este omien kuvien käyttämiselle painetuissa julkaisuissa. Ja mikäli bloggaat tai teet jotain muuta julkaisutoimintaa verkossa aktiivisesti, luulen sinun jo omistavan hyvällä kameralla varustetun puhelimen tai jopa järjestelmäkameran.
Suosittelen kokoamaan oman kuvapankin. Se on korvaamaton sillä hetkellä, kun tarvitset kesäkuvaa talven keskellä.
Entäpä se tilanne, kun se mansikkakuvituksen tarve iskee keskellä tammikuuta? Mikset ottaisi sitä nyt, kun kesää on vielä jäljellä? Suosittelen, että kokoat itsellesi oman kuvapankin esimerkiksi eri vuodenajoista ja maisemista, arjesta ja juhlasta ja muista aiheista. Tämän neuvon annan myös itselleni. Oma kuvapankki on korvaamaton sillä hetkellä, kun tarvitset kesäkuvaa keskellä talvea.
Mikäli budjettisi ei ole aivan täysin nolla ja tarvitset hyviä kuvituskuvia, suosittelen sittenkin harkitsemaan ammattilaisen käyttöä. Hyvä kuvituskuva nimittäin elävöittää viestiäsi, herättää tunteita ja kutsuu tutustumaan aiheeseen paremmin. Teen myös infokuvituksia, joilla autan sinua kertomaan asiasi selkeästi, nopeasti ja viihdyttävästi. Lue lisää kuvituspalveluistani.
Jos koit postaukseni hyödyllisenä, vinkkaathan siitä somessa ystävillesi.
Lue lisää: Piirroskuva tavoittaa tapahtumamarkkinoinnissa tason, johon valokuva ei yllä
Lue lisää: Palstatilan turhaa haaskaamista, sivuseikka vai tekstin paras kaveri – mitä kuvittaminen on?